Linnéa Carlsson om att vara i starten av karriären – och att ha en brant utvecklingskurva

bild på Linnéa med citatet "Hos Folkesson kan du ha en brant utvecklingskurva och utvecklas snabbare än på större byråer eftersom att du får vara med från början till slut, istället för att bara jobba med en del av processen."

Fakta:

Ålder: 25
Familj: Sambo
Intressen: Träning

Bakgrund & Karriär

Linnéa är redovisningskonsult hos oss och jobbar med löpande bokföring, moms, löner och även bokslut. Hon gör allt från början till slut innan revisorer tar över om det behövs revision. Linnéa är 25 år och är uppväxt i Uppsala, hon bor idag i Tierp med sin sambo. Hon är idrottsintresserad och spenderar en hel del fritid till träning. Linnéa studerade ekonomiprogrammet under tre år vid Högskolan Gävle. Hon har utbildat sig mycket inom ekonomi och har jobbat på Folkesson i två år.

Linnéas utvecklingsresa

Linnéa jobbade ett halvår på Uppsala universitet efter sin examen där hon främst arbetade med leverantörsfakturor, innan hon började hos oss på Folkesson. Arbetet är väldigt praktiskt och annorlunda i praktiken. Det handlar mycket om hur man ska tänka i olika situationer och moment. Linnéa berättar att hon alltid lär sig någonting nytt, och att jobbet är varierat där olika kunder har olika utmaningar. Vissa frågor kan man behöva kolla upp och analysera, andra får man tolka beroende på situation och beroende på vad Skatteverket säger.

“Jag fick en bra upplärning på plats där vi gick igenom allt stegvis, vilket har gett mig en stabil grund att stå på idag. Jag vill tacka min mentor Cathrine lite speciellt, som lärde upp mig. Hon och jag är nära idag! Utan stöd hade jag inte kommit så långt som jag gjort idag.”

 

Linnéa betonar att det varit väldigt skönt att ha någon som har tid att stötta i början när det är mycket frågor. Annars blir det svårare och man gör fler misstag innan man lär sig.

Siktet är nu inställt på att bli auktoriserad 2025, då måste hon ha jobbat i tre år innan dess. Huvudfokus ligger på att jobba mycket med bokslut, vilket hon började med i våras. Hon har haft en brant utvecklingskurva och nu gäller det att bocka av små mål längs vägen, att lära sig mer om löner och moms. Kursen Bokslut 2 gick hon i nu i november genom FAR.

“Erfarenhet väger tungt, men jag vill gå utbildningar för att lära mig mer och få ännu mer kunskap. På Folkesson uppmuntras utbildning och jag har ett visst antal timmar som jag ska utbilda mig varje år. Det passar bra att planera in detta på hösten när vi har lågsäsong.”

Fond-branschen/förvaltningbranschen är en favorit

Just fondbranschen och förvaltningsbranschen har fångat Linnéas intresse lite extra.

“Det är roligt att arbeta med både mindre och större kunder. Att få inblick i många olika verksamheter gör att jag känner att jag utvecklas hela tiden.”

Finns det något uppdrag som du är särskilt stolt över?

Linnea berättar om kunder som stött på komplexa OSS momsproblem, något som initialt var en utmaning för Linnéa att sätta sig in i. Men när komplexiteten började klarna, fanns där en extra tillfredsställelse i att lösa problemet. Numera kommer dessutom Linnéas kollegor till henne när deras kunder har liknande utmaningar, då de behöver råd kring hur de ska göra.

“Alla är bra på olika saker och att jag kan hjälpa kollegor och vara med och bidra även fast jag är yngst tycker jag känns roligt.”

OSS handlar i korthet om att förenkla för företagen att handla med varor och tjänster till privatpersoner inom EU. Speciellt om företaget överstiger tröskelvärdet.

“Det var första gången jag ställdes inför komplicerade momsfrågor gällande OSS och det krävde omfattande arbete att rätta till situationen. Men nu är problemen lösta och kunden är mer än nöjd med den hjälp de fått. Jag är stolt över resultatet och över att andra kunder kan ta hjälp av oss med detta i framtiden.”

Vad är det bästa med att jobba på just Folkesson?

Förutom en härlig arbetsmiljö, flexibilitet att arbeta hemifrån, en aktiv trivselgrupp och fokus på hälsa och friskvård, trycker Linnéa lite extra på just utvecklingsmöjligheten.

”Hos Folkesson kan du ha en brant utvecklingskurva och utvecklas snabbare än på större byråer eftersom att du får vara med från början till slut, istället för att bara jobba med en del av processen.”

Vem rekommenderar du att söka sig till Folkesson?

“Om du vill vara med och jobba med uppdrag från början till slut och ha en nära kontakt med dina kunder i kontexten av härliga kollegor som stöttar varandra så är Folkesson rätt plats för dig!”

Vad betyder hållbarhet för dig i din yrkesroll? Hur gör du för att vara hållbar på jobbet?

För Linnéa handlar det främst om digitalisering och miljösortering. På kontoret finns det källsortering för alla möjliga typer av avfall.

“Vi uppmuntrar så många kunder som möjligt att bli digitala för att spara på papper och material. De behöver inte heller åka in till oss med bil utan vi kan också ta många avstämningar digitalt.”

Moms – en utmaning för många kunder

Många kunder har utmaningar kring frågor kopplade till moms. Du behöver ha all information kring olika aspekter och regler för att veta vad som gäller. Vi hjälper till att knyta ihop säcken och se allt från olika synvinklar. Skatteverket har även enkla kurser som är gratis och där finns mycket kunskap att få.

I sin roll som redovisningskonsult får Linnéa många olika typer av frågor från sina kunder.

Kundernas vanligaste frågorna och utmaningar

  • Vilka momssatser gäller?
  • Vad gäller vid försäljning inom och utanför EU?
  • Vad är avdragsgillt och inte?
  • Representationer, vad gäller gällande avdrag?

”Jag rekommenderar den som vill ha ett tillgängligt och personligt stöd att ta hjälp av oss. Vi hjälper till med allt från att underlätta dagliga processer, löpande bokföring och revision till att säkerställa att ekonomiska regler och lagar följs.”

Läs mer om våra tjänster och hur vi hjälper företag med Revision och Redovisning här.