Fler aktiviteter omfattas av friskvårdsbidraget

Friskvårdsbidraget gör inte bara personalen mer hälsosam utan även arbetsplatsen mer attraktiv. Efter två domar i somras har listan över aktiviteter som godkänns för friskvårdsbidrag utökats. Det här gäller.

Många arbetsgivare strävar efter att skapa en arbetsplats som ger möjlighet till ett hållbart arbetsliv. Då är ofta friskvårdstimme och friskvårdsbidrag två faktorer som nämns. I somras kom två domar i Högsta förvaltningsdomstolen, som rörde just vilka aktiviteter som kan godkännas för friskvårdsbidrag. Domstolen beslutade att även fortsättningskurs i hästkörning respektive träning i fält- och westernskytte utgör skattefria personalvårdsförmåner och därmed kan omfattas av friskvårdsbidrag. Agility, enduro, motocross och speedway är, utöver ovan nämnda, aktiviteter som nu kan bekostas med friskvårdsbidrag. Också startavgifter i motionslopp finns med på listan.

Skatteverket tyckte inte att det fanns stöd i skattelagstiftningen för att godkänna sådana aktiviteter som skattefria eftersom de inte var av enklare slag. Men efter domarna i Högsta förvaltningsdomstolen är det avgörande att det finns ett inslag av motion när en motionsaktivitet bekostas av friskvårdsbidraget.

Det är alltid arbetsgivaren som bestämmer om de anställda ska få friskvårdsbidrag och för vad, så länge som aktiviteten finns med på Skatteverkets lista över godkända aktiviteter. Skatteverket ser friskvårdsbidrag som utlägg som den anställde har för arbetsgivarens räkning. Därför är det den anställde som betalar och lämnar kvitto till arbetsgivaren, som i sin tur betalar ut bidrag till den anställde. En arbetsgivare kan även köpa in friskvård och ge till de anställda. Men det måste vara lika för alla anställda för att vara skattefritt.

Rätten till skattefri friskvård gäller också för deltidsanställda. Då kan arbetsgivaren minska bidraget i proportion till arbetstiden. Om arbetsgivaren ger 2 000 kronor i bidrag till varje heltidsarbetande kan den som arbetar halvtid få 1 000 kronor i bidrag.

Internettjänster som man använder för att träna omfattas nu av det friskvårdsbidrag som företag kan ge skattefritt till sina anställda. Det framgår av ett nytt ställningstagande från Skatteverket. Tidigare har endast enklare appar som exempelvis för stegräkning omfattats. Nu kan friskvårdsbidraget även användas för att bekosta internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.